Zde může být vaše reklama.

FESTIVAL V CELÉM MĚSTĚ V Olomouci dnes začíná šestidenní svátek vědy a filmu AFO

V Olomouci dnes začíná šestidenní svátek vědy a filmu AFO

foto: AFO

23. 04. 2024 - 08:58

V Olomouci dnes začíná jedna z největších vzdělávacích akcí v Evropě – festival AFO Univerzity Palackého. Návštěvníky čeká ambiciózní šestidenní výlet, který začne v období dinosaurů a povede až do časů umělé inteligence. Probádají paměť lidskou i digitální a budou se ptát na to, jak paměť a uchovávání informací ovlivňuje náš svět.

 

V programové nabídce jsou stovky položek od filmových projekcí po přednášky, workshopy, koncerty, výstavy, natáčení živých podcastů a besed, ale i vzdělávací aktivity pro školy a rodiny s dětmi.

“Letošní ročník je v mnoha ohledech rekordní - máme ve štábu 325 lidí, v programu poprvé přes 350 programových položek, na workshop pro filmové profesionály Camp 4science se přihlásil rekordní počet projektů, přidali jsme další festivalová místa a na štábním cateringu je nachystáno 25 kilo kávy. Čeká nás opravdu intenzivní týden, ve kterém se zhodnotí celoroční práce našeho týmu. Věříme, že si festival užijí všichni jak z řad návštěvníků, tak i festivalových hostů,” říká ředitelka Eva Navrátilová.

Cílem AFO je bourání předsudků a stereotypů o „nudných“ vzdělávacích filmech, stejně tak o přírodních, humanitních a společenských vědách. Hybnou organizační silou jsou především současní i bývalí studenti Univerzity Palackého. Vizuál letošního roku vychází z retro estetiky a typografie evokuje zlatou éru zábavních parků.

„Tak obrovský profesionálně organizovaný festival se neobejde bez celoroční podpory. Univerzita Palackého je hrdá na to, že stojí za skvělým odborným týmem, který zajišťuje nejen přípravu samotného festivalu, ale především celoročně popularizuje vědecké filmy na mnoha platformách a místech,“ sdělila Andrea Hanáčková, prorektorka pro komunikaci a studentské záležitosti UP.

Letos bude ve filmových sálech uvedeno 190 filmů. Diváci uvidí nejen ty soutěžní, ale také výběr filmů z nesoutěžních sekcí i ve zvláštním uvedení. Objeví se sekce Resilience, O houbách a lidech, Dynastie: Dinosaurovci, Přirozenost a příroda, Chůze, Horký úchop, Věda v popkultuře, Věda v České televizi. Ale také Pocta: Jane Goodall a Cormacu McCarthymu.

Festival zasáhne celé město

Procházky, přednášky, podcasty, ale i workshopy pro děti. Centrem festivalu je Umělecké centrum UP Konvikt. Organizátoři využívají infrastruktury univerzity i partnerských institucí, které jsou klíčovými hráči v oblasti nejen regionální kultury. Patří mezi ně Kino Metropol, science centrum Pevnost poznání, Vlastivědné muzeum, Kryt civilní ochrany, Divadlo na cucky, Dětské knihkupectví Zlatá velryba, Galerie XY, UP_LAB a nově také Červený kostel Vědecké knihovny a kino Central Muzea moderního umění. AFO se ale objeví i na Horním náměstí, kde bude doprovodný program partnerů, obří nafukovací planety i kavárna.

Akreditace je zdarma a dostupná během celého festivalu v Konviktu, v kině Metropol a Pevnosti poznání.

 

Další články