Zde může být vaše reklama.

11 unikátních projektů Olomoucké barokní slavnosti již podesáté!

Olomoucké barokní slavnosti již podesáté!

foto: baroknislavnosti.cz

13. 07. 2022 - 12:09

Festival Olomoucké barokní slavnosti již podesáté osvěží v letních měsících město Olomouc barokní až raně romantickou hudbou.

Program nabízí celkem 11 unikátních projektů, které rozezní prostory po celé Olomouci (DŮM U PARKU, katedrála sv. Václava, kostel Panny Marie Sněžné, Slavnostní sál Klášterního Hradiska, Slavnostní dvorana Arcibiskupského paláce, nově Rotunda CMTF UPOL a jiné).  Mimo Olomouc Vás zavedeme do poutního kostela v Dubu nad Moravou. Na festivalu i v letošním roce vystoupí rezidenční soubor slavností Volantes Orchestra, Musica figuralis, Societas Incognitorum, Musica Florea, Arte dei Suonatori a další.

Vrcholem letošní dramaturgie je koncert Beethovenova přátelství, v rámci kterého budou uvedena díla Ludwiga van Beethovenova – Klavírní koncert č. 5 tzv. “Císařský” a Pavla Vranického Symfonie C dur. Tento jedinečný koncert zazní v podání Volantes Orchestra se sólistkou Dominikou Maszczyńskou a světově uznáváným dirigentem Jos van Immerseelem, specialistou na historicky poučenou interpretaci.

Opera Dráteník z pera Františka Škroupa, autora české hymny, je jediné divadelní představení, které v rámci festivalu zazní. Vůbec první česká opera, náš národní poklad, bude uvedena v Olomouci po dlouhých 64 letech. V roli dráteníka se představí Matúš Šimko, renomovaný slovenský tenorista.

Pořadatelé i v letošním roce pokračují v liniích, které nastavili v roce 2021. Právě polský soubor Arte dei Suonatori ve spolupráci s klavíristkou Katarzynou Drogosz zahájí Malou noční hudbou a klavírním koncertem d moll Wolfganga Amadea Mozarta letošní jubilejní ročník a podpoří tak oslavy města Olomouce spojené s česko-polským rokem. Mezi další komorní koncerty můžeme zmínit Goldbergovy variace, které zazní v podání Jaroslava Tůmy, Flétnové koncerty a symfonie olomouckého dómského kapelníka Antona Neumanna představí Jana Semerádová spolu s Musicou figuralis a soubor Musica Florea spolu s klavíristkou Petrovou Matějovou uvedou díla českých a slovenských klasiků Karla Kohauta, Jana Ladislava Dusíka či Johanna Nepomuka Hummela.

K architektonickým skvostům Olomouce patří převážně chrámové budovy. V katedrále sv. Václava zazní Requiem c moll Josepha Puschmanna v podání souboru Musica figuralis, v kostele Panny Marie Sněžné bude představeno oratorium Georga Friedricha Händela Triumf času a pravdy. Hudebně jedinečné Slavnostní nešpory z pera jednoho z nějvětších italských skladatelů Giovanniho Antonia Rigattiho uvede soubor Societas Incognitorum v poutním kostele Očišťování Panny Marie (Dub nad Moravou).

Koncerty Talentum umožňují vystoupit začínajícím umělcům. V rámci letošní dramaturgie vystoupí Johana Chlupáčová, žačka renomovaného umělce na zobcovou flétnu Jakuba Kydlíčka, kterou doprovodí na cembalo Maxmilián Pilmaier. Frekventanti Letní školy barokní hudby jsou již pravidelným účastníkem festivalu a uvedou již zmíněné oratorium Triumf času a pravdy. Poslední koncert Talentum uzavírají mladí varhaníci, žáci Jaroslava Tůmy.

Barokní stopu po deset let zanechává v našem městě barokní festival. Program bude natolik atraktivní, že i ve Vás svou stopu beze sporu zanechá“, uvedl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Další články