Lanýžové degustační menu

FESTIVAL TVARŮŽKŮ O víkendu se bude nad Olomoucí vznášet tvarůžkový odér

O víkendu se bude nad Olomoucí vznášet tvarůžkový odér

foto: olomouc.eu

10. 04. 2024 - 16:55

Festival postavený od A až do Z na voňavém hanáckém pokladu je po roce opět na scéně. O víkendu zaplní město desítky tisíc lidí, aby ochutnali olomoucké tvarůžky v desítkách podob, které jim budou servírovat desítky prodejců na obou centrálních olomouckých náměstích. Vedle jídla pořadatelé sedmého ročníku připravili i bohatou nabídku koncertů, kuchařských soubojů, soutěží a další zábavy.

Kreativita prodejců a kuchařů v přípravě syrečkových specialit nemá žádné hranice. Na stáncích narazíte na tvarůžkové zákusky, pralinky, zmrzlinu, polévky a další dobroty. Například Bistro Paulus chystá oblíbený loštický burger či tvarůžkovou kroketu, Bistro Helen nabídne langoš s tvarůžkovým tatarákem a nebudou chybět ani dva druhy tvarůžkové pizzy od Frančesko Food truck.

Festivalu se letos zúčastní více než sedm desítek prodejců. „Je to rekordní číslo za celou historii konání festivalu. Dalších více než třicet stánků nabídne regionální speciality a výrobky značky Haná – regionální produkt,“ vyjmenovává Karin Vykydalová z olomoucké radnice. Tu správnou atmosféru dodá festivalu také originální stánek s tvarůžkovými suvenýry na Horním náměstí, kde bude možné zakoupit speciální trička, ponožky nebo čokoládové pralinky s tvarůžkovou náplní.

Olomoucké tvarůžky jsou legendární produkt, jehož specifické aroma i chuť si oblíbila řada konzumentů nejen u nás, ale i v zahraničí. Jako největšího a nejstaršího výrobce tvarůžků v České republice nás těší, že je tato tradiční pochoutka s více než šestisetletou historií tak oblíbená právě v olomouckém regionu,“ uvedl Leoš Kalandra z firmy A.W. Loštice, partnera festivalu.

Syrečky dostanou prostor také na pódiu. Šest předních olomouckých kuchařů se utká v soutěži o titul Tvarůžkového krále. V souboji změří svoje kuchařské umění Petr Heneš z Long Story Short Eatery & Bakery, Tomáš Hochla z restaurace hotelu Central Park Flora, Michal Duračka z restaurace Asado grill, Lukáš Velšmíd z Bistra 66 a restaurace Bělecký Mlýn, Roman Paulus z Bistra Paulus a Tomáš Juřík z Bistra Helen. „Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, zařadí se do slosování o víkendový pobyt v Olomouci,“ přibližuje Karin Vykydalová.

Oba dny doprovodí festival hudební hvězdy. Na pódiu Horního náměstí se vystřídají Petr Bende, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a olomoucká formace Tak co? A chybět nebude ani tradiční vystoupení folklorních souborů. Dolní náměstí bude patřit nejen koncertům, ale také nejmenším návštěvníkům. Chystají divadelní představení, koncert základních uměleckých škol, klauniádu či fireshow. Pro děti budou nově připravené i dílny Vlastivědného muzea Olomouc. 

Vše o programu na https://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu/

Další články