Lanýžové degustační menu

Olomouc přivítala hvězdu, stěhuje se sem kuchařský mág Paulus

Olomouc přivítala hvězdu, stěhuje se sem kuchařský mág Paulus
Šéfkuchař Roman Paulus v Lobster Family restaurantu.

foto: Michal Botek

16. 02. 2021 - 10:56

Jedna z největších osobností české gastro scény přichystala velké překvapení. Po mnohonásobném ocenění v podobě michelinské hvězdy ve známé pražské restauraci se stěhuje na Hanou. Paulus spolupracuje s olomouckým investorem Richardem Morávkem již od roku 2013. Nyní bude mít v jeho office centru Envelopa vlastní bistro. Na co se můžeme těšit?

HV: Jste jedna z nejznámějších osobností české gastronomie. Olomouc je na české gastromapě v posledních letech hodně aktivní. Je troufalé zařadit Olomouc přímo mezi špičky v ČR?
Troufalé to určitě není, protože Olomouc je krásné město, kam se díky skvělým restauracím rozhodně vyplatí přijet na výlet. Takže nejen krásné památky, ale také skvělá gastronomie je lákavou ozdobou Olomouce.

HV: Myslíte, že je pro Olomouc správnou cestou právě výraznější profilace v tomto směru? Jedná se o velký potenciál v rámci podpory cestovního ruchu, lákání návštěvníků atp.
Určitě ano, je to trend na celém světě. Jsou místa, kde se cestovní ruch naplno rozvinul až v momentě, kdy se proslavila nějaká místní restaurace. Skvělým příkladem je slavná Noma v Kodani. Tak proč by to samé nemělo fungovat v Olomouci?

HV: Již brzy se snad dočkáme bistra, kantýny v atriu Envelopa Office Center, za kterou stojí olomoucký investor Richard Morávek. Můžete uvést například typová jídla, na která se můžeme těšit? A jaká bude kapacita?
V našem bistru budou vítáni hosté nejen z budovy Envelopa Office Center, ale samozřejmě také z celé Olomouce. Kapacita bistra bude 120 míst. Část atria bude fungovat jako kavárna, a to již od ranních hodin. Na nabídce pokrmů ještě pracujeme, ale bude se jednat o denní nabídku. Naším záměrem je, aby naši hosté našli v nabídce pokaždé něco nového.

HV: Jaká jídla vaříte nejraději? 
Nejraději mám lehká jídla, těstoviny a asijské pokrmy se zeleninou a rýží. Sám velice rád vařím ryby. Nicméně čas od čas si dopřeji také kvalitně připravené maso, ať již z grilu, nebo dušené s omáčkou.

HV: Co se Vám na Olomouci nejvíce líbí? 
Mimo krásné historické centrum, mám velice rád olomoucké restaurace. Ale úplně nejvíce se mi v Olomouci líbí lidé, kteří jsou mimořádně přátelští a hodní.

Další články