Zde může být vaše reklama.

S trenérem o utkání Látal: Zranění stoperů? Je to komplikace

Látal: Zranění stoperů? Je to komplikace

foto: Petr Pelíšek

02. 08. 2020 - 10:10

Po návratu Romana Hubníka do SK Sigma Olomouc se zdálo, že v klubu je s obsazením postu stopera komfortní situace. Ale po druhém týdnu přípravy je na chvíli všechno trošku jinak. Na marodce jsou Jan Štěrba a Vít Beneš. Takže trenér Radoslav Látal už v týdnu povolal z béčka Jana Davida (2000). „Doplnili jsme kádr o něj, bude s námi trénovat. Zůstává s námi, uvidíme, jak na to budeme reagovat. Ale v tuto chvíli jsou stopeři pro nás trošku problém,“ řekl trenér Radoslav Látal.

Hned v úvodu utkání proti Trnavě musel odstoupit stoper Beneš. Co se mu přihodilo.
To teprve přesně uvidíme. Je to zadní stehenní sval. Počkáme na sono, jak se to vyvrbí.

To je komplikace, už první zápas přípravy nemohl pro zranění hrát Jan Štěrba, teď na nějaký čas bude mimo hru i Vít Beneš.
Samozřejmě to komplikace je. Zaplať pánbůh, že tam máme ještě Greššáka, který na tom postu může také hrát. Máme momentálně tři zdravé stopery.

Může to být, to zranění, i tím náročným programem?
Nemyslím si. Prostě se to stalo. Rozcvičený byl dobře. Je to starší hráč, má s těmi svalovými zraněními už trošku problémy. Není to tak, že by byl hráči nějak přetížení, to v žádném případě.

Zápas proti Trnavě jste ztratili v poslední desetiminutovce. Trošku zbytečně.
Posledních patnáct minut vlastně znehodnotilo celý náš výkon. Odehráli jsme zápas bez nějakých problémů, měli ho pod kontrolou a soupeře jsme k ničemu nepustili. A naší rozehrávkou si zkazíme těch dobrých pětasedmdesát minut. Které byly dobré na to, že v týdnu kluci hodně trénovali. Bylo to běhavé, agresivní, trošku mi tam chybělo více střelby. Ale v zásadě to bylo dobré utkání. Posledních patnáct minut mě však naštvalo a mrzí mě to.

Překvapilo vás, jak to vašemu týmu běhalo ve srovnání se soupeřem, pro kterého šlo o generálku?
Určitě. V pátek jsem z hráčů cítil, že mají těžké nohy. Dostali se z toho, připravili se na to. Před zápasem jsem jim říkal, ať hrají na výsledky, nachystají se na to. Protože celou minulou sezonu jsme měli problémy s koncovkami jak prvních poločasů, tak zápasů. Tak jsem jim říkal, že tohle se musí učit. A ono se to stane zase. Naši hloupou chybou v rozehrávce, nebo chybou, kdy to Sladký může jednoduše odkopnout a vytáhnout zónu výš.

Potěšilo vás, že bylo dost vyložených šancí a že dvě velké mě Martin Nešpor, který se vrací po dlouhé pauze?
Ano. Ještě na konci zápasu ještě dostal krásný míč od Šípa, přesně takový, jaký chceme, co trénujeme. Trefil tam protihráče, ale dostává se do toho. Měl i další šance. Je ve velké únavě, dostává se do toho. Ve druhém poločase bylo prvních třicet minut dobrých, tam jsme měli šancí dost.

Gól dal, a hezký, Pavel Zifčák. Nastoupil zprava, ale říkal jste, že pro vás je to jasný hráč na hrot útoku.
Ano. Ale hráčům jsem říkal, že ještě složení sestavy není ideální. Chtěl jsem, aby všichni odehráli pětačtyřicet minut, byli po tom náročném týdnu pod velkou únavou. Vyzkoušeli jsme si ho tedy i tam. A byl to velmi dobrý výkon. Dostával se do zakončení, měl tam finálky, byl jsem s ním spokojený.

Když jste vzal v zimě do kádru sedmnácti leté Kryštofa Daňka a Jáchyma Šípa, tak to vypadalo, že Daněk je o kousek před Šípem. Teď na startu přípravy už je Šíp zase lepší, už ukazuje to, co jsou jeho fotbalové přednosti, tedy rychlost, přímočarost, tah na branku.
Ano. Dostal se do tréninkového cyklu. Měl ze začátku větší problémy, než Daněk. Ten je jeden z nejlepších běžců v týmu. Jáchym se s tím musel trošku vyrovnávat, měl tam ještě nějaké neduhy ve stravě, takže potřeboval trošku více času. Je to rychlostní typ a už se do toho více dostává. I proti Rosicím podal dobrý výkon.

Do přípravy prvního týmu jste z třetiligového béčka vzali stopera Jana Davida.
Máme ho vytipovaného. Je to šikovný fotbalista, jeho výkony v béčku jsme sledovali. Doplnili jsme kádr o něj, bude s námi trénovat. Zůstává s námi, uvidíme, jak na to budeme reagovat. Ale v tuto chvíli jsou stopeři pro nás trošku problém.

A myslíte, že už by mohl mít šanci na první ligu? Je spolehlivý, nedělá chyby, drží si dobrou výkonnost.
Celý rok v béčku podával výborný výkony, byl tam opora, takový vůdčí typ. Přišel k nám do týmu před utkáním s Rosicemi, pak s námi trénoval po něm, s mužstvem se sžívá.

Další články