Zde může být vaše reklama.

TEPRVE DRUHÁ V ČR Děti s autismem mají v Olomouci svoji školu

Děti s autismem mají v Olomouci svoji školu

foto: Olomoucký kraj

06. 09. 2024 - 12:31

Olomouc – Dobrá zpráva pro rodiče, jejichž děti trpí poruchami autistického spektra, přišla s počátkem nového školního roku. V Olomouci se otevřela základní škola, která je určena právě těmto žákům a nabízí vzdělání v sedmi třídách. Jedná se o první takto zaměřené zařízení v Olomouckém kraji a druhé v České republice.

 

„Otevřením specializovaných tříd pro žáky s autismem tak řešíme dlouhodobý nárůst počtu dětí s touto poruchou a problém s jejich umisťováním do škol,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, který školu zřizuje. Škola cílí na žáky s těžkou formou autismu, kteří nemohou být vzdělávání v rámci inkluze na základních školách. Každá třída bude mít minimálně tři pedagogické pracovníky na maximálně šest dětí, kteří se budou individuálně věnovat každému žákovi.

Kromě základní školy a základní školy speciální je zde také přípravný stupeň pro předškolní děti ve věku od 5 do 8 let. Budova je vybavena moderními individuálními učebnami, výukovými dílnami zaměřenými na ergoterapii a muzikoterapii a speciální místností poskytující pozitivně laděné prostředí, které má relaxační, poznávací i interakční funkci.

Otevření vzdělávacího zařízení představuje významný posun v péči o děti s autismem v Olomouckém kraji. Škola v Olomouci je teprve druhá svého druhu v České republice, přičemž první byla otevřena v Brně. Jejím posláním není jen vzdělávání žáků, ale také poskytování podpory rodinám dětí s autismem.

 

Další články