Fashion Glam Olomouc

ZVÍŘECÍ GURMETI Prapředci klokanů vyvedli v olomoucké zoo mládě

Prapředci klokanů vyvedli v olomoucké zoo mládě

foto: Zoo Olomouc

15. 07. 2024 - 06:43

Olomouc – Loni je přivezli do olomoucké zoo, letos už vyvedli první mládě. Řeč je o páru malých klokánků krysích, kteří jsou podle zoologů předci velkých klokanů. Vačnatce nechová každá zahrada, protože jsou aktivní zejména v noci. Zoo na Svatém Kopečku to vyřešila tak, že zvířata umístila do pavilonu netopýrů, kde je tma celý den i noc.

„Mládě se ještě stále chodí schovávat k matce do vaku, ale při troše trpělivosti už je i návštěvníci mohou vidět samostatně se pohybovat po ubikaci,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Ve své původní domovině – Austrálii a Tasmánii – patří klokánek ke gurmetům. Podstatnou část jeho stravy totiž tvoří houby podobné lanýžům, které rostou pod zemí. Při jejich hledání překonává značné vzdálenosti. Byť se vzhledem ke konzumaci hub jedná o potravního specialistu, v případě nutnosti se živí i další rostlinnou potravou, ale i hmyzem a červy, které vyhrabává předníma nohama.

Jedná se o jednoho z nejmenších klokanů pocházejících z Austrálie. Spolu s dalšími devíti druhy se považuje za předky velkých klokanů. Obývá především jihovýchodní Austrálii a Tasmánii, kde ke svému životu vyhledává listnaté lesy, nejčastěji eukalyptové, dále pak lesy smíšené, pobřežní vřesoviště, kde je hustý porost, který ho lépe chrání před predátory, převážně invazivními - např. zdivočelou domácí kočkou či liškou obecnou. Ohrožují ho i požáry a ztráta přirozeného prostředí v důsledku činnosti člověka.

 

Další články