Zde může být vaše reklama.

Eva Fuglíčková Šéfka Flory: Díky Bohu není naše práce jen o výstavnictví

Šéfka Flory: Díky Bohu není naše práce jen o výstavnictví
Ředitelka Výstaviště Flora, Eva Fuglíčková.

foto: Archiv HV

01. 03. 2021 - 07:34

Jarní Flora ani letos nebude. Informace o zrušení oblíbené květinové výstavy v minulém týdnu rozesmutnila stovky Olomoučanů. Výstaviště Flora se ale nevzdává a také letos připravuje náhradní program. O tom, co všechno má výstaviště v plánu, jaké jsou dopady koronaviru na fungování společnosti i dalších věcech jsme si povídali s ředitelkou Výstaviště Flora Evou Fuglíčkovou.

HV: Výstaviště Flora nedávno zrušilo už podruhé za sebou jarní etapu květinových výstav. Co zrušení výstavy pro Floru znamená?

Má to dva aspekty. Jeden je ten, že ta nejzajímavější akce Výstaviště Flora nebude. Což samozřejmě není dobře, ale některým věcem neporučíme. A druhý aspekt je ten finanční. Jde o naši nejvýznamější akci, co se týče prestiže, ale i ekonomiky. Loni, když jsem měla vystoupení v televizi, věřila jsem, že je to poprvé a naposledy, kdy se nekoná jarní Flora. Bohužel.

Věřím ale, že Flora nezanikne. Jsme neustále v kontaktu s vystavovateli, hlavními partnery, floristy, projektanty i aranžéry. A zároveň se snažíme vytvářet náhradní program.

HV: Jaký bude?

Opět připravujeme Zahradnické trhy. Půjde o sérii třech víkendů, první budou v termínu původní Flory, pak budou ještě další dva termíny. Pokud by trhy nemohly na konci dubna být, posunuli bychom to do dalšího termínu v květnu, případně červnu.

A připravujeme také Selské trhy. Loni jsme začali s týdenní periodicitou, letos počítáme, že budou každé dva týdny. První by měly být na začátku května.

V půlce května by pak mělo být Význaní růžím. Je to takové oprášení akce, která tady už bývala, ale ve vnitřních prostorech. A my u toho využíváme naše Rozárium. 

HV: Jde už o druhou jarní Floru, která nebude. Další etapy, letní i podzimní, se ale konaly. Jak to zatím vypadá letos, připravujete je?

Ano. Věříme tomu, že budou moci být. Pokud by je nešlo pořádat ve vnitřním prostoru, zejména jde o letní Floru, jsme schopni ji přesunout jen mimo pavilony. U té podzimní by to bylo těžší, takže tam počítáme i s pavilonem. Ta práce je v té covidové době složitější.

Ale musíme se přizpůsobit. Lidi bych řekla, že očekávájí, že Flory budou, případně se u nás bude něco konat. Nepočítáme s tím, že návštěvnost bude taková, jako jsme byli zvyklí, ale třeba letní Flora byla loni v návštěvnosti na 75 procentech oproti přechozím létům.

HV: Jarní Floru loni nahradil jiný program. Předpokládám, že se osvědčil, když ho plánujete také letos?

Osvědčil se jak z hlediska návštěvníků, tak prodejců. Protože zrovna na Zahradnických trzích je to právě o nich. Pořád se každý snaží držet. Uvidíme, co se bude dít, jakmile skončí různé finanční podpůrné programy, ale zatím nemáme zprávy, že by jich nějak víc končilo.

HV: Podle původních plánů to vypadlo, že na jarní Floře dojde ke spuštění vodopádu v Bezručových sadech. Vy už jste zmínila Význání růžím, které bylo zvažováno jako jedna z akcí, kde by mohlo dojít k náhradnímu spuštění. Jak to tedy je?

Pokud to bude tak, jak by mělo, tak by měl být vodopád spuštěný během Svátků města Olomouce. Je to v koordinaci s městem. Velice to záleží na dodavateli, jestli zvládne dodat potřebné technologie v termínu.

HV: Když opustíme akce, které Flora dělá, což je jedna z věcí, kterým se výstaviště věnuje, co se plánuje v rámci parků, jejich údržby a vzhledu?

V podstatě jde o první nohu práce Výstaviště Flora, co se týče toho historického prstence parků kolem centra Olomouce. Budeme pokračovat v revitalizaci prostoru kolem oranžérie, dojde k propojení Rudolfovy a Fontánkové aleje. Počítáme s letnáčkovými záhony ve třech všech velkých parcích i parčíků pod Dómem, kde vznikne liliová louka.

Měli bychom se dočkat i výsledků květinové louky u Rudolfova dubu.

U pavilónu G a H dojde k výsevu rostlin. Mezi pavilony A a E pak budeme pokračovat v revitalizaci prostoru, rádi bychom ho celý dokončili. Tam nás koronavirus zbrzdil, takže bychom to letos rádi dodělali.

HV: Jako taková výstavní skříň parků se dá označit Rudolfova alej. Co se plánuje tam?

Tam jsme na konci loňské sezóny udělali revitalizaci štěrkových záhonů od fontány směrem k Polské ulici, takže tam by to mělo být uspořádanější. Následně je doděláme tak, že budou záhony zrcadlit ty na straně od fontány k Havlíčkově ulici.

HV: Vy už jste se zmínila o tom, že nekonání jarní Flory znamená kromě určité ztráty přestiže i finanční ztrátu. Jak to vypadá s finanční kondicí výstaviště po loňském roce?

Situace není růžová, ale díky podpoře města jsme nemuseli přistoupit k razantním krokům v tom smyslu, že bychom je finančně neustáli. Samozřejmě, omezili jsme investice do věcí, bez kterých můžeme být. Ale nemuseli jsme sahat na výplaty a podobně. Dokážeme fungovat a díky bohu není veškerá činnost Flory zaměřená na výstavnictví. To by bylo hodně špatné. Ale díky tomu, že máme ve správě jak parky, tak část veřejné zeleně, se nám i díky přesunům pracovníků daří se držet. Otázka je jen, jak dlouho.

HV: My už jsme se bavili o větších akcích, které Flora pořádá, jak je to s těmi menšími?

Úplně jsme museli zrušit plesovou sezónu, zároveň už jsme přesouvali výstavu FOR MODEL na konec května. Máme vytvořenou i případnou venkovní variantu.

Druhá věc je, že jsou naše akce, ale pak tady máme i pronájmy na jiné akce. Tam se uvidí, jak bude situace v květnu vypadat.

HV: Sama jste říkala, že má Flora na starosti i část městské zeleně. Co se plánuje?

Tam je to víceméně o základní údržbě. Jde o zelené plochy na sídlištích a třeba třídě Svobody. Takže jde o sekání trávy a údržbu stromů, nic nového se úplně neplánuje. Pokud by se něco dělo, jde o zakázku města.

HV: Flora loni květinami vyzdobila centrum města. Bude letos něco podobného?

Mělo by něco proběhnout. Od května do června by mělo být vyzdobené náměstí, ale nejsou hotové koncepty, takže bych o tom nerada teď mluvila. Budeme ale opět zdobit Arionovu kašnu. Je to pro nás druh práce, která je příjemná, vždy se jí rádi prezentujeme. A začátkem června budou svátky města, které proběhnou v parcích, takže i na tom se budeme podílet.

 

Další články