Zde může být vaše reklama.

Zora bojuje o čelo S půlsezónou jsem určitě spokojený, řekl Malínek

S půlsezónou jsem určitě spokojený, řekl Malínek

foto: Petr Pelíšek

01. 01. 2020 - 15:00

Házenkářky DHK Zora Olomouc půjdou do nového roku ze čtvrtého místa interligové tabulky. K tomu jsou v semifinále domácího poháru, tedy přesněji ve Final 4. Trenér Libor Malínek tak může být s dosavadním průběhem soutěžního ročníku spokojený. Jeho družstvo hraje dobře, sbírá body, a to všechno i přes četné absence, se kterými se musela Zora během podzimu vyrovnat.

Čtvrtfinále poháru proti Hodonínu zvládla Zora s přehledem, takže můžete být spokojený?
Jsem spokojený. Do zápasu jsme šli s tím, že chceme rozhodnout dříve a větším rozdílem než předtím v mistrovském utkání, kdy jsme se s tím soupeřem trápili až do konce. A samozřejmě jsem chtěl, aby se prostřídala celá lavička, což se také naplnilo. Myslím si, že až na prvních deset minut druhého poločasu to bylo podle mých představ. Jsem rád, že mohly dostat do hry i holky, které v mistrovských utkáních tolik neodehrají. A naopak jsem mohl pošetřit některé z těch, které hrají v interlize pravidelně a mají minutáž velkou.

Program je docela náročný, hráli jste mezi Vánocemi a Silvestrem.
Je to trošku náročnější, hlavy u holek trošku přepínají na svátky. Nějak je motivovat do tréninku je těžké, prostě žijí Vánocemi, člověk se asi nemůže divit, to je všude stejné. Ale dali jsme to trošku do kupy a pohárový zápas proti Hodonínu byl solidní. První lednovou sobotu nás čeká doma Prešov, takže ještě nějak přežit toho Silvestra. A pak se najede zase na normální režim. Musíme pak chytit začátek roku, protože by byla škoda doma nebodovat, protože zatím se to vyvíjí velice slušně.

Takže přání do nového roku je, jak se říká, neusnout na vavřínech a pokračovat v dobrých výkonech a výsledcích?
Ano, protože by to byla velká škoda. Hned proti Prešovu, kdy jsme tabulkově jasným favoritem. Myslím, že holky už to mají v hlavách srovnané, už to půjde.

Zora je na čtvrtém místě, považujte to za příjemné překvapení?
Když to řeknu na rovinu, tak s tolika body jsme nepočítali. Dovezli jsme hodně bodů z venku. Stálo při nás i štěstí, když jsme asi třikrát vyhráli o gól, přiklonilo se to k nám. Ale to možná k tomu patří, za tu naši bojovnost jsme si ty body zasloužili. Třešnička na dortu byl zápas v Porubě, které jsme oplatili domácí porážku z prvního kola. Takže s tou půlsezónou jsem určitě spokojený.

Družstvo na podzim trápila rozsáhla marodka. Jaký je aktuální stav?
Teď už je střídačka zase plná, naopak jsem musel na zápas proti Hodonínu jednu hráčku nenominovat, už se do té šestnáctky nevešla. Kádr je nyní stabilizovaný, v pořádku. Snad to vydrží.

Netrápí vás tedy nyní, v tom dobrém, že všechny tři brankářky chytají dobře? Je jedno, jestli chytá Rašková, Haládiková nebo Polášková.
To je před zápasem pro mě asi vždycky největší dilema, kterou z nich tam mám dát. Ta trojka je opravdu velmi vyrovnaná. Proti Hodonínu zachytaly výborně obě, Haládiková první Polášková druhou půlku. Nechal jsem sedět Raškovou, ať si trošku vydechne. A zase budu přemýšlet nad dalším soupeřem. Každá z nich má svoje klady a někde i slabinky, také zvažuju, které z nich by to mohli jít lépe proti konkrétnímu soupeři.

A pro ně tři je to asi nelehká situace.
Je. Ale musím říct, že spolu skvěle vycházejí. Není tam nějaká rivalita proto, že by některé z nich chytala o poločas víc než druhá. Je to mančaft, holky spolu drží, ba naopak jsou rády, když se druhé daří.

Věříte, že to doma proti Prešovu bude tak jednoduché, jako proti Hodonínu v poháru?
Pro mě jsou dosavadní prešovské výsledky zklamáním. Minulou sezonu v souboji o slovenský bronz porazili Šaĺu, myslel jsem si, že v této sezoně zase budou někde v horní polovině. Ale zatím nejsou. Ovšem v kádru mají jednu zkušenou hráčku vedle druhé, nevím, co tam nefunguje. Nemůžeme nic podcenit, protože pořád je to kvalitní tým s hráčkami, které okusily reprezentaci. Nepočítám s tím, že to bude něco lehkého.

Už je Zora ve stavu, když pomineme Most, který lize kraluje, že opravdu záleží jen na výkonu hráček, že o bodový zisk se můžete připravit ve většině zápasů jen sami?
Přesně tak. Družstva, se kterými budeme hrát doma, bychom měli porážet. Samozřejmě asi jiný level je Most a také třeba Michalovce. Ale i tak se s nimi dá hrát. Na podzim jsme u nich hráli v oslabených sestavách a bylo to vyrovnané. Tak proč je doma nepotrápit a nepokusit se nějaký dobrý výsledek. Hlavně musíme držet body doma a pokusit se něco získat venku, ať už v Písku, na Slavii nebo ve Veselí. Tam něco získat, bylo by to zlaté.

Další články