Fashion Glam Olomouc

SČÍTÁNÍ NÁVŠTĚVNÍKŮ Jeseníky nabízejí novou službu: Můžete se vyhnout davům turistů

Jeseníky nabízejí novou službu: Můžete se vyhnout davům turistů

foto: Jeseníky.cz

22. 07. 2024 - 09:52

Šumperk – Pokud nejste příznivci hromadné turistiky a na horách nemusíte potkávat stovky lidí za hodinu, určitě využijete novou službu, kterou spustilo Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Na portálu online.jeseniky.cz najdete čerstvé informace, které přenášejí sčítače turistů z dvanácti nejvíce vytížených lokalit v horách. Vyhnete se tak davům a lépe si naplánujete túry.

 

 

„Hlavním cílem projektu zvýšit úroveň udržitelného cestovního ruchu. Nástrojem k tomu je zjistit, jak se lidé v Jeseníkách pohybují a získat pomocí monitoringu cenná analytická data a zároveň snížit negativní dopady hromadného turismu v Jeseníkách, Rychlebech a na Králickém sněžníku,“ vysvětlil ředitel sdružení Tomáš Rak.

„Jedná se o dvanáct pilotních míst, kde formou online sčítačů evidujeme návštěvníky. Data online přenášíme na web, turisté si tak mohou naplánovat návštěvu na konkrétní čas a den. Sledovaná místa jsou rozprostřena do tří krajů, jedná se například o Praděd, Paprsek, Dlouhé stráně nebo Šerák,“ upřesnil Rak. Od projektu si slibuje, že tak budou moci lidé objevit méně známá místa třeba v Rychlebských horách.

Součástí nabídky je umístění mobiliářů k turistickým letním a zimním trasám (6 malých a 4 velké mapy), které stojí u cest směrem na Praděd.

Nový projekt zaměřený na sčítání turistů připravilo Sdružení cestovního ruchu Jeseníky společně s Olomouckým, Moravskoslezským a Pardubickým krajem a ministerstvem pro místní rozvoj.

 

Monitorovaná místa:

Olomoucký kraj:
- Rejvíz
- Rychlebské stezky
- Skřítek
- Praděd
- Švýcárna
- Paprsek
- Dlouhé stráně
- Tančírna Bernartice
- Šerák
- Česká Ves – Čertovy kameny

Pardubický kraj:
- Dolní Morava

Moravskoslezský kraj:
- Rešovské vodopády

 

(Zdroj: Sdružení cestovního ruchu Jeseníky)

Další články