Fashion Glam Olomouc

DALŠÍ ÚSEK D 35 Klíčový úsek severní dálnice do Čech u Mohelnice dostal zelenou

Klíčový úsek severní dálnice do Čech u Mohelnice dostal zelenou

foto: ŘSD

10. 07. 2024 - 12:39

Olomouc – Klíčový úsek dálnice D35 mezi Olomoucí a Hradcem Králové dostal zelenou. Výstavba osmnáctikilometrové komunikace mezi Starým Městem u Moravské Třebové a Mohelnicí má stavební povolení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může pokročit v přípravných pracích. Po nové dálnici by se mělo začít jezdit v roce 2029.

„Na akci probíhá majetkoprávní příprava a připravuje se zahájení výběrového řízení na zhotovitele archeologického výzkumu. Stavba délky 18,2 km má být realizována formou PPP,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl na síti X. A právě metoda PPP, kdy dálnici postaví soukromá firma a následně ji státu pronajme a postará se i o provoz a údržbu, zdrží zahájení stavby, Ta měla začít již příští rok, náročná metodika výběru dodavatele ji zřejmě posune až na rok 2026. Termín otevření však ministerstvo dopravy slibuje dodržet.

Výstavba dálnice D35 v úseku Staré Město–Mohelnice umožní převedení dopravy ze silnice I/35 na kapacitně vyhovující komunikaci. Potřebnost a naléhavost stavby vyplývá z dopravní funkce a zatížení stávající silnice I/35 mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí, která je v současné době na hranici únosnosti z hlediska kapacity, bezpečnosti dopravy a obyvatel, tak i z vlivů provozu na životní prostředí. Odhadované náklady na stavbu postupně rostou: ještě na přelomu roku ŘSD uvádělo 14,4 miliardy korun, nyní 15,9 miliardy korun.

 

Data k výstavbě úseku:

Délka: 18 230 m (z toho 1330 m rekonstrukce stávající trasy D35)

Počet všech stavebních objektů: 277

Tunely: Maletín - 1312,5 m

Mostní objekty: 16, nadjezdy: 7, ostatní: 6, oprava mostů: 7

Celková délka mostů: 3542 m

Protihlukové stěny:  21 (celková délka: 7612 m)

Další články