Fashion Glam Olomouc

SAMOOBSLUHA V HOSPODĚ Radnice zachránila hospodu. Lidé se tam obslouží sami

Radnice zachránila hospodu. Lidé se tam obslouží sami

foto: Město Hanušovice

18. 07. 2024 - 11:39

Hanušovice – Dobrý příklad, jak zachránit místní hospodu, nabízí malé město Hanušovice na Šumpersku. Koncept, kdy se hosté obsluhují sami a personál chodí jen navařit obědy, zaujal natolik, že se do Hanušovic jezdí dívat i starostové odjinud z Čech a Moravy. Radnice, která hospodu Formanka provozuje, si pochvaluje, že tak zachránila podnik, kde se mohou setkávat místní komunity.

Navzdory obavám škarohlídů se má první samoobslužná hospoda v Hanušovicích po dvou letech provozu k světu. Pivo i nealko si v ní hosté čepují sami, stejně tak si mohou vybrat obědové menu. „Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou,“ vysvětluje starosta Marek Kostka.

Samoobslužnému provozu Formanky kritici nevěřili. Dnes se v hospodě prodá denně kolem stovky obědů a každý měsíc si lidé vyčepují zhruba patnáct sudů piva. Součástí restaurace je i penzion, který se město rozhodlo rekonstruovat, aby navýšilo lůžkovou kapacitu ve městě pro turisty, kteří Hanušovicemi projíždí. 

„Výhoda Formanky je, že mimo dobu obědů je hospoda plně samoobslužná a odpadají vysoké mzdové náklady, kvůli kterým spousta jiných podniků zavírá. Takhle se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit,“ dodal starosta Kostka.

Formanka je zatím v Olomouckém kraji, a možná i v celém Česku, unikátem. Už brzy by se ale k Hanušovicím mohly připojit také další města a obce, kde hrozí zavření hospody. Nedávno si restauraci přijela prohlédnout početná delegace starostek a starostů včele se senátorem Markem Ošťádalem.

 

 

Další články